barnbok

DEL 1:
Handboken

Del 1: Handboken

Lisa måste bo hos sin mormor i några månader eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola. Killgänget retar henne konstant för hennes utstående öron, och varje kväll somnar Lisa med händerna tryckta mot öronen, för att de förhoppningsvis ska sluta stå ut så mycket.

En dag när Lisa, i vanlig ordning, blir jagad av killgänget rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet "Handbok för Superhjältar". 
barnbok online

DEL 2:
Röda masken

Del 2: Röda Masken

Vinnare av Årets barndeckare 2018!

Om man drömmer om något tillräckligt länge kommer det en dag att bli verklighet. Lisa har klarat av sitt första superhjälteuppdrag, men det känns som om hon bara drömt det. För i hennes vardag är allt som vanligt: hon vantrivs i skolan och killgänget är värre än någonsin. De ger sig på de svagaste och mobbar alla, inklusive Lisa. Varje ledig stund läser Lisa i boken hon hittade på biblioteket, Handbok för superhjältar.

Köp Boken FÖR BARN hos

barnböcker

DEL 3:
ensam

Del 3: ensam

"Ensam är inte stark" -  Att vara superhjälten Röda Masken har förändrat allt för Lisa. Hon har fått självförtroende och vågar för första gången i sitt liv säga ifrån men i skolan hon är fortfarande lika ensam.

Om kvällarna flyger hon ut över staden och bekämpar brottslingar. Varenda rånare och tjuv är rädda att möta superhjälten. Alla utom stadens farligaste skurk, Wolfgang. Han är inte det minsta rädd och han har svurit att fånga in Röda Masken. Kommer Lisa hinna sätta Wolfgang bakom lås och bom innan han fångar henne?
böcker för barn

DEL 4:
vargen kommer

Del 4: Vargen kommer

"En superhjälte får aldrig avslöja sin riktiga identitet"

Stadens farligaste skurk, Wolfgang, har kidnappat borgmästaren och vill ha Röda masken i utbyte. Han har länge velat fånga Lisa, och nu verkar han ha kommit på precis hur han ska göra. Lisa vet inte vad hon ska ta sig till ska hon rädda sig själv eller överlämna sig för att rädda borgmästaren?

Men hjälp dyker upp från oväntat håll. Frågan är bara om Lisa kan lita på sina nya vänner.
barnbok

DEL 5:
försvunna

Del 5: Försvunna

"Bara de riktigt starka vågar visa sig svaga" - Det har gått en dryg månad sedan Rosenhills stora skurk, Wolfgang, hamnade bakom lås och bom. Fast det betyder inte att Lisa och Max, stadens egna superhjältar, kan ta ledigt. Fortfarande finns det några få skurkar som tror att de kan överlista superhjältarna.

Men så en dag händer något som till och med Lisa och Max har svårt att lösa: Det börjar försvinna barn på nätterna. Ett efter ett försvinner spårlöst. Folk blir allt mer rädda och arga, och de undrar varför superhjältarna inte hittar barnen. Samtidigt försöker Lisa lära Nick och Robert superhjältekrafter, men inte heller det går bra.
barnbok online

DEL 6:
utan hopp

Del 6: Utan hopp

"Rädda människor kan bli farligare än det de är rädda för" 
Rosenhill är i chock. Sju barn är försvunna och det finns inga spår efter dem. Alla är rädda, och folk blir mer och mer arga på både polisen och Röda masken. Varför gör de inget? Och vad är det för superhjälte som inte kan hitta barnen?

Samtidigt kämpar Lisa med att träna Nick, Robert och Max. Sedan hon visade Handboken för sina vänner har Robert och Max lärt sig jättemycket, men det blir hela tiden fel för Nick. Vad händer om han ger upp? Och vad händer med Lisa om hon varken hittar de försvunna barnen eller lyckas hålla ihop sitt superhjältegäng?
bok 7 TILLBAKA

DEL 6:
utan hopp

Del 7: TILLBAKA

"Om något känns fel är det troligtvis det"

Alla de kidnappade barnen har kommit tillbaka till Rosenhill, men Röda Masken och hennes vänner kan inte sluta fundera på det. Det är någonting som inte stämmer. Varför skulle kidnapparna göra sig så mycket besvär med att först föra bort barnen, för att sedan bara släppa dem några dagar senare?

Dessutom går flera av de återvändande barnen i sömnen. Mitt i natten går de ut på gatorna i Rosenhill. Något riktigt skumt är på gång i staden.

BarnbOK online

Barnboken Handbok för Superhjältar föddes ur viljan att hjälpa barn som utsätts för mobbning. Idén föddes när författaren Elias Våhlunds dotter, då 9 år, berättade att hon blev mobbad i skolan. Då Elias själv också utsatts för mobbning som barn ville han skapa berättelser som kunde ligga till underlag för diskussioner om mobbning i skolan.

En barnbok med tanke bakom

Lisas resa genom dessa böcker för barn går att relatera till och lyfter flera perspektiv i frågan om mobbning. Kraften som krävs för att bli en superhjälte finns redan inom henne - den finns inom oss alla. Men hon måste träna hårt och ha tålamod innan hon uppnår sina mål. Att bli superhjälte löser inte heller magiskt hennes problem med ensamhet, mobbning och utanförskap. Självacceptans, att lära sig att stå upp för sig själv och att finna modet och kraften till detta är också en del av Lisas resa. Det skadar dock inte att Handboken lär henne att hon har redan kraften att klara allt inom sig, men hon måste tro på sig själv och vara redo att arbeta för det. Liksom superkrafterna presenteras hennes personliga och sociala resa på ett sätt som går att relatera till och känns uppnåbart.

Böcker för barn där alla får lyftas

Dessutom lyfts även mobbarnas perspektiv fram i barnböckerna, och liksom Lisa skildras de på ett relaterbart och mänskligt sätt. De är inte bara mobbare och motståndare, de är människor med rädslor och svagheter som kan förändras och växa. Kanske är det därför Handbok för superhjältar-serien hyllas så mycket just som böcker för barn som berör ämnet utanförskap och mobbning.

Barnbok

Var hittar jag era barnböcker?

Vad definerar en barnbok?

Svar kommer inom kort...
crossmenu