Barnboken Handbok för Superhjältar föddes ur viljan att hjälpa barn som utsätts för
mobbning. Idén föddes när författaren Elias Våhlunds dotter, då 9 år, berättade att hon blev mobbad i skolan. Då Elias själv också utsatts för mobbning som barn ville han skapa berättelser som kunde ligga till underlag för diskussioner om mobbning i skolan.
Lisas resa genom dessa böcker för barn går att relatera till och lyfter flera perspektiv i frågan om mobbning. Kraften som krävs för att bli en superhjälte finns redan inom henne - den finns inom oss alla. Men hon måste träna hårt och ha tålamod innan hon uppnår sina mål. Att bli superhjälte löser inte heller magiskt hennes problem med ensamhet, mobbning och utanförskap. Självacceptans, att lära sig att stå upp för sig själv och att finna modet och kraften till detta är också en del av Lisas resa. Det skadar dock inte att Handboken lär henne att hon har redan kraften att klara allt inom sig, men hon måste tro på sig själv och vara redo att arbeta för det. Liksom superkrafterna presenteras hennes personliga och sociala resa på ett sätt som går att relatera till och känns uppnåbart.
Dessutom lyfts även mobbarnas perspektiv fram i barnböckerna, och liksom Lisa skildras de på ett relaterbart och mänskligt sätt. De är inte bara mobbare och motståndare, de är människor med rädslor och svagheter som kan förändras och växa. Kanske är det därför Handbok för superhjältar-serien hyllas så mycket just som böcker för barn som berör ämnet utanförskap och mobbning.