OM OSS

Böckerna i Handbok för superhjältar-serien skapad av det gifta författar- och illustratörsparet Agnes och Elias Våhlund.

Elias Våhlund är författare till böckerna och Agnes Våhlund är illustratör. Elias står för allt skrivande, men berättelserna växer fram mellan dem genom att de båda kommer med idéer och Agnes visualiserar händelserna genom att sina bilder.

Elias Våhlund

Elias Våhlund är född 1973 och uppvuxen i Arvika i Värmland. Numera är han bosatt på Lidingö tillsammans med sin fru Agnes Våhlund. Innan han kom att skriva barnböcker på heltid så har Elias bland annat varit cirkusartist, en karriär som började genom en fysiskt teaterutbildning som följdes av cirkusskola i Frankrike och föreställningar runtom i Europa, och en universitetsexamen i cirkus från London. Elias är dessutom utbildad kock! Filosofin om att “man kan göra och uppnå vad man vill om man är redo att arbeta för det” som genomsyrar Handbok för Superhjältar och Lisas personliga resa är både någonting som går att se spår av i hans egna karriär, och någonting som han nämner i en intervju med Barnens Bibliotek i April 2018, där han tar upp Ingemar Stenmarks citat om att “ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”.
Länk till intervjun med Elias Våhlund

Enligt Elias Våhlund är det roligaste med att skriva att få tillbringa tid i sin fantasivärld, som om han leker med dockor i ett dockhus. Det svåraste är att alla idéer och berättelser måste gå så många varv, göras om och redigeras om och om igen innan allt passar och hänger ihop. Det gäller att ha orken att se när någonting behöver redigeras och skrivas om och vad.

Agnes Våhlund

Agnes Våhlund är född 1985 i Warszawa, Polen. Agnes har ritat så länge hon kan komma ihåg. Som barn var det bara att ge henne papper och kritor, så höll hon sig själv sysselsatt och underhållen hela dagen med att rita och pyssla. När Agnes blev lite äldre och hittade serietidningar så var detta någonting som inspirerade hennes konststil mycket, och lade grunden för hur hennes bilder ser ut idag. Samtliga bilder i Handbok för superhjältar är ritade digitalt, med hjälp av Photoshop och en Wacom Cintiq. Hon började rita digitalt redan som 13-åring, och har innan hon började arbeta heltid med Handbok för Superhjältar främst arbetat som grafisk formgivare och fotoredigerare.

En rolig trivia om bilderna i bokserien som Agnes nämner i en intervju med Barnens Bibliotek från maj 2020 är att medan Rosenhill där böckerna utspelar sig inte har någon bestämd plats i den verkliga världen så är byggnaderna samlade från lite olika platser som Elias och Agnes har rest till. När de har sett en byggnad som de tror passar in i Rosenhill så ritar antingen Agnes av den, eller så tar de en bild. Så i böckerna kan man hitta byggnader från bland annat Notting Hill i London, Krakow i Polen och Vimmerby i Småland.
Länk till intervjun med Agnes Våhlund
crossmenu